Twitter

18 Şubat 2011

Pastane Poğaçası



Malzemeler:

        2,5 bardak beyaz un
        1 yumurta
        Yarım tatlı kaşığı tuz
        1 çorba kaşığı şeker
        15 gm (1/3 küp) yaşmaya veya
        1 dolu tatlıkaşığı instant kuru maya
        Çeyrek (¼) tatlı kaşığı mahlep (kullanılmasa da olur)
        150 gram margarin, yumuşak
        Çeyrek (¼) bardak soğuk su

İçi için:
         ½ bardak beyaz, tulum veya kaşar peynir (125gram), rendelenmiş

Üzeri için:

         1 yumurta sarısı
         1 fiske şeker

Yapılışı: 

         Yoğurma kabına unu, tuzu, şekeri, mahlebi geniş bir kapa alıp yaş mayayı (nohut         büyüklüğünde parçalara kırıp) veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtayı  ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz önce ele yapışan bir kıvamda olabilir ancak yoğurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert  ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
   
        Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin.

        Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 2 dakika kadar elinizle yoğurup  12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun.

        Her bir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın. Elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor.

         Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde  bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.

         Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır)


         Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun….



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...