Twitter

27 Ocak 2011

Ankara Höşmerimi

Malzemeler:

2 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Süt
Çay Kaşığının Ucu İle Tuz

Yapılışı:
     
      Sütü tencereye koyup kaynatıyoruz, kaynattıktan sonra kısık ateşte unumuzu azar azar ilave ettikten sonra tahta kaşıkla bir iki kez çevirip katı bir hamur elde ediyoruz ve ocaktantan alıyoruz.
      ikramımıza yakın hamurumuzu geniş tavaya alıp isteğe göre margarin veye sıvıyağ ile hamurumuzu tahta spatula kullanarak ezerek sürekli karıştırıyoruz.
      Hamurumuz altın sarısı renk olana kadar karıştıra karıştıra ve arada bir yağımızı ilave ederek bu işlemi yaklaşık yarım saat devam ediyoruz. Servis tabağımıza alıp üzerine toz şeker serpiyoruz.
                              

HöŞMERİM:

      Ankara'da yapılan hoşmerim diğer illerde yapılan hoşmerimlerden farklı yapılır.  Diğer höşmerimlerde peynir ile yapılır.  Ankara'lı olarak Ankara'mızda bu şekilde yapılır. Ankaralılar çok iyi bilirler.

HÖŞMERİMİN HİKAYESİ:

      HOŞ MU ERİM  DEN, HÖŞMERİM'E KADAR GELMİŞTİR:))))
Höşmerim Anadolunun birçok yerinde bilinen ve sevilen bir tatlı.Hemen hemen her evin mutfağında bulunan basit malzemelerle yapmak mümkün. Peki höşmerimin Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanan ilginç bir öyküsü olduğunu biliyor muydunuz? 
      Bilmiyorsanızda şimdi öğrenmiş oldunuz. Rivayete göre İstiklal Savaşı'nın en çetin dönemleri sırasında Yunanlılarla savaşan Türk askerleri,Işıklar köyünde yaşlı bir ninenin evine konuk olurlar. Düşmanlara karşı canını vermekten çekinmeyen askerlerimizi gören nine oldukça duygulanır ve onları ağırlamak için seferber olur.Ancak savaş zamanı olduğu için ikram edilebilecek fazla birşey yoktur.
      Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan süt, yağ, un ve şekerle hemen oracıkta bir tatlı hazırlar. Sonra da askerlerimize ikram eder. Ninenin tatlıyı sunarken "Hoş mu erim" demesi gel zaman git zaman içinde değişir ve askerlerin o zaman çok beğendiği tatlı günümüze "höşmerim" olarak ulaşır. Höşmerimin hikayesi böyle.

Afiyet Olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...